Rapportage oktober 2018: Onrust in perspectief

JP.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: -5,1% (jan-okt +1,9%)

  • Aandelenbeurs AEX: -5,6% (jan-okt -4,8%)

  • Obligatiemarkt Europese leningen: -0,1% (jan-okt -0,5%)

  • Capvest Masters Fund Defensief: -2,9% (jan-okt -5,1%)

  • Capvest Masters Fund Offensief: -4,5% (jan-okt -8,5%)

Onrust in perspectief

Oktober was over de hele linie behoorlijk onstuimig. De MSCI wereldindex verloor -5,1% en de AEX index verloor zelfs -5,6%. De obligatiemarkten bleven vrijwel gelijk met -0,1%. Het Capvest Masters Fund Defensief nam af met -2,9% en het Capvest Masters Fund Offensief -4,5%.  

Wat gebeurde er allemaal? Een aantal onrustfactoren zijn al langer bekend; het protectionisme, de Italiaanse fiscale politiek en de Amerikaanse congresverkiezingen. Daarbij werden afgelopen maand cijfers bekend van afnemende wereldwijde groeiverwachtingen. De piek van de groei ligt mogelijk achter ons. Tegelijkertijd zinspeelde FED voorzitter Powel op meerdere toekomstige renteverhogingen. En ook de ECB gaf aan het opkopen van obligaties eind 2018 echt te stoppen ondanks de huidige economische deining. Het was nieuws waar beleggers extra onrustig van werden.  

De markten lieten een vlucht naar veiligheid zien. In de obligatiemarkt waren Duitse staatsobligaties het meest gewild. Op de aandelenmarkten deden obligatie-achtige aandelen het bovengemiddeld goed. Binnen de Capvest portefeuilles valt op dat Europese marktneutrale aandelenmanagers het meest last hadden van de emotionele omwenteling onder beleggers. Capvest Masters Barry Norris, Thomas de Saint-Seine, Nicolas Walewski, Graham Clapp en Gianmarco Mondani behaalden als groep allemaal verliezen. Zo’n eenduidige neergang van verschillende strategieën zie je niet vaak. De enige Capvest Masters die plussen noteerden waren zonder uitzondering obligatiemanagers met vooral leningen in opkomende landen; Peter Pühringer, Paul McNamara, Cornel Bruhin en Peter Huber.  

Oktober was wederom een behoorlijke stresstest voor de fondsportefeuilles. Het blijft belangrijk de resultaten in perspectief te zien. De MSCI wereldindex staat voor dit jaar op een gemiddeld rendement van +1,9%. Best een redelijk beursjaar tot dusver zou je kunnen denken. Of toch niet? Nadere beschouwing laat zien dat een positief jaarresultaat uitsluitend behaald kan worden wanneer meer dan 50% in Amerika is belegd. Want de MSCI zónder Amerika staat op -6,2%. De Europese beurzen noteren -7,0%. Opkomende landen hebben zelfs een dubbelcijferig verlies van -12,6%. De klappen vallen nu in de regio’s waar onze fondsportefeuilles voornamelijk geïnvesteerd zijn. Daarmee valt het verlies absoluut niet minder tegen, maar relatief gezien zijn de resultaten begrijpelijk. Onze koers blijft gericht op het vasthouden aan de betere fundamenten voor toekomstige rendementen. Risicovol beleggen in een opgeblazen markt is en blijft voor ons een ‘no go’.   

Deze week staan voor ons 15(!) persoonlijke meet-ups met fondsmanagers gepland tijdens de Citywire fondsbijeenkomst in Berlijn. Een uitgelezen kans om in kort tijdsbestek veel professionals uit te vragen over de huidige markt, de gevoerde strategie en toekomstvisie binnen hun afzonderlijke deelgebied. Het biedt veelzijdige toetsing van onze fondspositionering en is belangrijke input voor onze beleggingsstrategie. 

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans