Rapportage augustus 2018: Trump blijft aan zet

chess.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: +1,6% (jan-aug +6,7%)

  • Aandelenbeurs AEX: -2,8% (jan-aug +2,5%)

  • Obligatiemarkt Europese leningen: -0,3% (jan-aug -0,3%)

  • Capvest Masters Fund Defensief: -1,2% (jan-aug -1,6%)

  • Capvest Masters Fund Offensief: +1,8% (jan-aug -3,6%)

Trump blijft aan zet

Beursmaand augustus eindigde positief, maar laat onderliggend een zeer heterogene waardeontwikkeling zien. De MSCI wereldindex nam +1,6% toe en de AEX index verloor -2,8%. De obligatiemarkten verliepen opnieuw rustig en verloren slechts -0,3%. Het Capvest Masters Fund Defensief incasseerde een verlies van -1,2% en het Capvest Masters Fund Offensief -1,8%.

Kort gezegd, was Amerika weer zeer sterk (S&P 500 +3,8%), Europa onrustig met Italië en Turkije (Euro Stoxx 50 -3,8%) en hadden opkomende landen het ook nog moeilijk (MSCI EM -2,3%). De handelspolitiek van president Trump blijft zowel in Azië als Europa onrust veroorzaken. Trump is de directe confrontatie aangegaan met president Erdogan over het gevangen houden van een Amerikaanse dominee in Turkije. De valutamarkten reageerden hier sterk op. Daarnaast heeft Trump het Europese voorstel afgewezen om importtarieven op de invoer van auto’s uit de VS af te schaffen. Trump bestempelde dit als onvoldoende en wil meer hebben. Trump blijft ook met China in conflict over importheffingen. China heeft via de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht ingediend tegen de VS. Trump vindt de WTO niet fair voor de VS. En zo gaat het door.

Alles wijst erop dat Trump aan de bal wil blijven en vooralsnog geen deals sluit. In breder perspectief begrijpelijk, want er zijn in november tussentijdse verkiezingen in Amerika. Trump wil en moet blijven scoren bij zijn achterban. Op korte termijn verwachten wij dan ook niet dat het veel rustiger wordt op de financiële markten.

Als de fondsportefeuilles worden afgezet tegen de marktdynamiek, zijn de verliezen beperkt. De grootste verliezen waren voor Capvest Masters Peter Pühringer en Loïc Cadiou. Pühringer had vooral last van de valutaschommelingen in opkomende landen. Cadiou moest met name inleveren op Italiaanse staatsleningen.  Daar stond tegenover dat de Europese aandelenmanagers zoals Barry Norris, Gianmarco Mondani en Nicolas Walewski het bovengemiddeld goed hebben gedaan met positieve rendementen tot +2%. Deze prestaties hebben voor tegenwicht gezorgd in onze portefeuilles die voornamelijk in Europa en Azië zijn belegd.

Vanuit portefeuille inrichting zijn een aantal zaken te melden. Het Capvest Masters Fund Offensief heeft een relatief hoge cashpositie (+10,1%). Het vrijgekomen kapitaal door vertrek van Capvest Master Knut Nilsson is niet direct herbelegd. Verder is de cash opgelopen doordat afscheid is genomen van Capvest Master Will Landers. De cashpositie heeft de portefeuille afgelopen maanden behoed voor zwaardere verliezen.

Ondertussen staan nieuwe Capvest Master Rakesh Bordia en Edmund Harriss in de startblokken voor zowel Capvest Masters Fund Offensief als Defensief. Tot slot zijn de posities bij Barend Pennings recentelijk uitgebreid voor beide Capvest fondsen. Zijn momentum als Europese obligatiehandelaar zal komende tijd alleen maar groter worden als de ECB eind dit jaar zijn stimuleringsbeleid verder af gaat bouwen.  

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans