Rapportage april 2018: Sterke dollar

dol.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: +2,8%   (jan-apr -1,4%)
  • Aandelenbeurs AEX: +4,9%   (jan-apr +2,1%)
  • Obligatiemarkt Europese leningen: -0,3%   (jan-apr +0,5%)
  • Capvest Masters Fund Defensief: +0,6%   (jan-apr +0,7%)
  • Capvest Masters Fund Offensief: +1,1%   (jan-apr +0,7%)

Sterke dollar

Na een terughoudend maart, is in april de risicobereidheid onder beleggers weer toegenomen. Dit resulteerde in een sterke aandelenmaand. De MSCI wereldindex is opgelopen met +2,8% en de AEX groeide zelfs met +4,9%. Daarentegen zijn obligatiemarkten als gevolg van stijgende rentes licht gedaald met -0,3% . Het Capvest Masters Fund Defensief nam toe met +0,6% en het Capvest Masters Fund Offensief iets sterker met +1,1%.

De relatief grote koersstijgingen in Europa zorgen ervoor dat eerdere Europese verliezen van dit jaar zijn gecompenseerd. Voor de MSCI Wereldindex is dit niet het geval. Deze staat eind april nog op een verlies van -1,4%. Alhoewel de Capvest Masters Funds de laatste opmars van aandelen niet konden bijbenen, staan beide fondsen voor het jaar nog in de plus.

In verhouding tot Europa blijven de resultaten van opkomende landen opvallend achter. Dit is de belangrijkste reden waarom de Capvest portefeuilles in april niet zo sterk in waarde zijn gestegen. Met name de opleving van de dollar heeft opkomende landen parten gespeeld. Doordat de FED heeft aangegeven door te gaan met geleidelijke renteverhogingen staat de dollar ten opzichte van vrijwel alle valuta in de winst voor 2018. De Amerikaanse centrale bank verwacht dat de inflatie het beoogde doel van +2% zal naderen. De lange tienjaarsrente tikte recent even de 3% aan. Nog twee à drie renteverhogingen voor het einde van 2018 zijn vandaar waarschijnlijk in Amerika. Wij verwachten dat de dollarsterkte van tijdelijke aard is en blijven overtuigd van de lange termijn kansen van opkomende landen.

Het oplopende handelsconflict tussen Amerika en China is een andere complicerende factor. China specialist Lilian Co moest zelfs een verlies incasseren van -2%. Co verwacht overigens niet dat beide landen het tot een echte handelsoorlog laten komen, omdat de landen de bijbehorende negatieve consequenties niet kunnen dragen. Volgens Co is het waarschijnlijker dat de Amerikaanse dreiging zal leiden tot een versnelde openstelling van de Chinese markt en uiteindelijk een handelsovereenkomst tussen de twee landen zal worden bereikt.

De Capvest Masters Barometer die de risicobereidheid van Capvest Masters weergeeft en op weekbasis wordt bijgehouden, is al maanden nauwelijks van waarde veranderd. De gemiddelde risicobereidheid onder Capvest Masters is nog steeds licht offensief. De verhouding van offensief en defensief belegd vermogen is zodoende constant en versneld ingrijpen is niet noodzakelijk.

De eerder aangekondigde aankoop van het Pareturn Gladwyne Absolute Credit Fonds van nieuwe Capvest Master Barend Pennings heeft niet in april plaatsgevonden. Reden hiervoor was van technische aard. De opstart bij onze nieuwe depotbank Caceis Bank heeft langer geduurd dan verwacht. De aankoop heeft begin mei alsnog plaatsgevonden.

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans