Rapportage maart 2018: Amerika stuwt risico-aversie

TRXI.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: -3,3%   (jan-mrt -4,1%)
  • Aandelenbeurs AEX: -1,1%   (jan-mrt -2,8%)
  • Obligatiemarkt Europese leningen: +1,1%   (jan-mrt +0,7%)
  • Capvest Masters Fund Defensief: -0,4%   (jan-mrt +0,7%)
  • Capvest Masters Fund Offensief: -0,9%   (jan-mrt +0,3%)

Amerika stuwt risico-aversie

Ook in maart gleden de aandelenbeurzen verder onderuit. De MSCI wereldindex leed een verlies van -3,3% en de AEX verloor -1,1%. Obligatiemarkten fungeerden als veilige havens. Daarmee daalden de rentes en de Europese obligaties stegen met +1,1%. Het Capvest Masters Fund Defensief nam af met -0,4% en het Capvest Masters Fund Offensief verloor -0,9%.

Belangrijkste redenen voor de koersdalingen kwamen uit Amerika. Enerzijds lag de technologie sector onder druk vanwege beveiligingsproblemen bij Facebook. Anderzijds stookte Trump het vuurtje onder een potentiële handelsoorlog verder op. Naast importheffingen op staal en aluminium, zei hij daarnaast tegen China op te treden wegens schendingen van intellectueel eigendom. Vooralsnog heeft China met een relatief milde tegenmaatregel gereageerd en gevraagd om overleg. Mocht de VS echter op ‘ramkoers‘ blijven, dan zal ook China grotere vergeldingsmaatregelen treffen. Deze ontwikkelingen hebben de risico-aversie onder beleggers verder vergroot.

Binnen de Capvest Masters Funds is in maart afscheid genomen van Capvest Master Ariel Bezalel. Sinds aankoop in juli 2013 tot verkoop heeft Bezalel een totaalrendement behaald van +15,6%. Aanleiding tot verkoop is tweeledig. Als eerste is de rentegevoeligheid van zijn fondspositionering het afgelopen jaar met factor 5 toegenomen. Wat ons betreft ongewenst. Het is tegengesteld aan de koers die wij met het defensief belegd vermogen varen. Ten tweede is het fondsvermogen van Bezalel explosief gegroeid. Het fonds is van nichespeler uitgegroeid tot verkoopproduct. Meer hierover weten? Lees verder in het betreffende nieuwsbericht.

Het vrijgekomen kapitaal wordt in april direct herbelegd bij nieuwe Capvest Master Barend Pennings. Pennings is een schoolvoorbeeld van ‘de kunst leren bij de grootbank‘ en vervolgens voor eigen rekening en risico een investeringsfonds oprichten met dezelfde strategie. Pennings past met zijn kennis en kunde goed in de categorie van defensieve alternatieve handelsstrategieën. Hij beweegt zich op het terrein van liquiditeitsverschaffing voor de obligatiemarkt. Het werkveld waarbinnen Goldman Sachs vóór de financiële crisis een leidende positie had. Laat Pennings in die tijd ‘toevallig‘ de managing director zijn bij de ‘European credit prop desk‘ van Goldman Sachs. Nieuwsgierig geworden? Lees dan het nieuwsbericht.

De Capvest Masters Funds hebben dit eerste kwartaal van 2018 de kleine stresstesten op de markten zonder verlies doorstaan. De marktomgeving is altijd uitdagend, maar zeker vandaag de dag. Waarom? De waarderingen van alle beleggingscategorieën zijn wereldwijd relatief hoog. Het opwaarts potentieel is beperkt en de risico’s op afstraffingen des te groter. Dus doordacht en prudent investeren is nu van extreem belang om het kapitaal goed door de financiële markten te loodsen. De komst van Barend Pennings is daar een voorbeeld van.  

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans