Rapportage januari 2018: Zorgen om inflatie?!

markt.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: +1,4%
  • Aandelenbeurs AEX: +3,0%
  • Obligatiemarkt Europese leningen: -0,5% 
  • Capvest Masters Fund Defensief: +1,5% 
  • Capvest Masters Fund Offensief: +2,1%

Zorgen om inflatie?!

Januari is krachtig van start gegaan voor de aandelenmarkten. Obligatiemarkten leden beperkte verliezen doordat rentes op staatsleningen zijn opgelopen. De MSCI wereldindex en de AEX stegen met +1,4% en +3,0%. De obligatiemarkten daalden met -0,5%. Het Capvest Masters Fund Defensief nam in waarde toe met +1,5% en het Capvest Masters Fund Offensief met +2,1%.

Dalende werkloosheidscijfers en oplopende groeicijfers laten zien dat de wereldeconomie krachtig groeit. De gunstige economische condities zijn ook terug te zien in de positieve maandresultaten van de meeste Capvest Masters. Opkomende landen profiteerden over de hele linie met opvallend sterke resultaten van gemiddeld +4,4%. Onze China specialist Lilian Co liep wederom voorop met +9,2%.

De sterke jaarstart werd al snel overschaduwd door fikse correcties begin februari. Waar komt dat opeens vandaan? De zorg om een oplopende inflatie is al maanden toenemend voelbaar in de markt. In januari werd dit zichtbaar door de oplopende rentes op staatsobligaties. Aansluitend vielen Amerikaanse werkgelegenheidscijfers op 2 februari gunstig uit. Dit was de trigger voor de onrust op de aandelenmarkten. Omdat de inflatie vooralsnog niet omhoog ging, konden centrale bankiers het ruime geldbeleid en het verwachtingsmanagement tot dusver strak managen. Maar investeerders beginnen zich nu af te vragen of bankiers, met name de FED, nog steeds een voorspelbaar beleid kunnen uitstippelen.

De sterke correcties hebben ervoor gezorgd dat zowel aandelen- als obligatiebeurzen wereldwijd in het rood staan. De Capvest fondsen moeten ook een deel van de winst terug geven, maar zowel het defensieve als het offensieve fonds staan vooralsnog in de plus met respectievelijk +0,7% en +0,3%. Hoe kan dat? Niet toevallig dat de sterkste resultaten in deze onrustige markt op conto komen van Capvest Masters Barry Norris, Gianmarco Mondani, Loïc Cadiou, Graham Clapp en Adrian Owens. Allemaal handelaren die laten zien dat hun rendementsontwikkelingen minder afhankelijk zijn van de algemene beurstrend.

De zorg om inflatie is een onzekerheid die niet weg te nemen valt en zal horen bij de komende tijd. Centrale bankiers zullen continue de afweging moeten maken over hoe en wanneer ze de stimuleringsmaatregelen kunnen afbouwen. Het blijft belangrijk te benadrukken dat de markten op de korte termijn veel kunnen fluctueren, maar op lange termijn domineren fundamentele factoren de prijsontwikkelingen van bedrijven, landen en regio’s. Dit stemt ons vol vertrouwen, omdat goed gespreid beleggen met de juiste risico-rendementsafwegingen een absolute must is in de huidige markt.

Inzage in onze fondspositionering kunt u lezen in ‘Beleggingsupdate 2018’. Een persoonlijke toelichting op onze visie alsmede de investeringsstijl van Capvest Master Norbert Keimling uit Frankfurt komt tijdens de Capvest Masters Fund Meeting op dinsdagavond 20 februari aan bod. Mocht u zich nog niet hebben aangemeld en toch willen komen, dan horen wij graag van u!

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans