Rapportage december 2017: Sterk beleggingsjaar

Markt.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: +0,5% (jan-dec: +5,5%)
  • Aandelenbeurs AEX: +0,8% (jan-dec: +12,7%)
  • Obligatiemarkt Europese leningen: -0,6% (jan-dec: +0,7%)
  • Capvest Masters Fund Defensief: -0,1% (jan-dec: +5,1%)
  • Capvest Masters Fund Offensief: +0,5% (jan-dec: +9,9%)

Sterk beleggingsjaar

De aandelenmarkten sloten het jaar positief af en obligatiemarkten lijken tot stilstand te zijn gekomen. De MSCI wereldindex en de AEX stegen met +0,5% en +0,8%. De obligatiemarkten daalden daarentegen met -0,6% door oplopende inflatieverwachtingen. Het Capvest Masters Fund Defensief leed een minimaal verlies van -0,1% en het Capvest Masters Fund Offensief steeg met +0,5%.

2017 was voor de Capvest Masters Funds een sterk beleggingsjaar. In drie van de vier kwartalen behaalden de Capvest Masters gezamenlijk een beter rendement dan de markt. Het laatste kwartaal zijn de Capvest fondsen wel in waarde toegenomen, maar hebben zij iets van hun voorsprong op de markt moeten inleveren. Belangrijkste reden hiervoor was de sterke opleving van de Amerikaanse aandelenmarkt door de fiscale hervormingsplannen van Trump.

Amerikaanse aandelen hebben over heel 2017 echter sinds jaren beneden gemiddeld gepresteerd. Opkomende landen waren het meest in trek. Dat laatste is in onze fondsportefeuilles goed terug te zien. Capvest Master Lilian Co stak met haar jaarrendement van +53% met kop en schouders uit boven de andere opkomende landen specialisten zoals Wil Landers (+21%) en Knut Nilsson (+20%). Ook de Japanse en Europese aandelenmarkten deden het goed. Daarvan profiteerde Japan specialist Hideo Shiozumi met +43% en Duitsland specialist Stephan Hornung heeft eveneens een mooi jaarrendement behaald van +26%.

2017 was wel weer een lastig jaar voor de alternatieve aandelen- en obligatiestrategieën. Deze strategieën zijn voornamelijk gebaseerd op handelskansen die zich voordoen bij hoge koersuitslagen. Aangezien 2017 de boeken ingaat als het minst bewegelijke aandelenjaar ooit, zijn de zwakke resultaten geen verrassing voor ons. Ook zijn er op de obligatiemarkt weinig grote uitslagen geweest die wel nodig zijn voor investeringskansen bij handel strategieën.  

Verder is in december Capvest Master Kristoffer Stensrud van het Skagen Kon-Tiki fonds met pensioen gegaan. Nieuwe Capvest Master Knut Nilsson was al langer de beoogde opvolger van Stensrud. Voor meer achtergrondinformatie verwijzen wij u naar het betreffende nieuwsbericht. Deze week spreken we Nilsson opnieuw in Denemarken en staan er voor de rest van januari nog zeker tien gesprekken met Capvest Masters op de agenda.

Onze strategische visie op de belangrijkste economische trends en positionering van de Capvest Masters Funds kunt u binnenkort tegemoet zien met het document ‘Beleggingsstrategie Update 2018’. In aansluiting hierop ontvangt u als participant de uitnodiging voor de jaarlijkse Capvest Masters Fund Meeting op dinsdagavond 20 februari a.s. Naast onze eigen presentatie zal Capvest Master Norbert Keimling uit Frankfurt ook een presentatie geven. Keimling staat bekend als tegendraadse belegger en geeft u een inkijk in zijn handelswijze. Wij zien uit naar uw komst!

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans