Rapportage augustus 2017: Zomerse luwte

2017-08.png

 

  • Aandelenbeurzen wereldwijd: +2,7% (jan-sep: +1,9%)
  • Aandelenbeurs AEX: +4,1% (jan-sep: +11,1%)
  • Obligatiemarkt Europese leningen: -0,4% (jan-sep: +0,1%)
  • Capvest Masters Fund Defensief: +0,6% (jan-sep: +4,8%)
  • Capvest Masters Fund Offensief: +1,5% (jan-sep: +8,1%)

Zomerse luwte

Augustus was een typische zomermaand met relatief weinig beursnieuws. De MSCI wereldindex daalde met -0,9% en de AEX verloor -1,8%. Obligatieleningen waren in trek waardoor de koersen van Europese leningen opliepen met +0,8%. Het Capvest Masters Fund Defensief is opnieuw toegenomen met +0,7% en het Capvest Masters Fund Offensief behaalde een positief resultaat van +0,6%.

Het enige ‘echte’ nieuws was van politieke aard. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wist alle aandacht op zich te vestigen door raketlanceringen en een kernproef. De oplopende geopolitieke spanningen waren terug te zien in het gedrag van beleggers. Aandelenmarkten in Amerika, Europa en Japan waren niet in trek en lieten verliezen zien tussen -0,5% en -2%. Daar staat tegenover dat beleggers op zoek waren naar veiligheid. De goudkoers steeg als gevolg van de toegenomen onrust en dat speelde Capvest Master Georges Lequime in de kaart. Zijn goudfonds liep op met +6,4%.

Daarnaast zorgden de toegenomen spanningen ervoor dat obligatiekoersen over de hele breedte in waarde toenamen. Stijgende koersen zorgden opnieuw voor dalende renteopbrengsten. De extremiteit van de markt is groot. Sinds augustus ontvangen beleggers meer rente inkomsten op Amerikaanse staatsobligaties dan op Europese bedrijfsleningen met de laagste kredietwaardigheid. Een unicum in de geschiedenis. De rendement /risico verhoudingen zijn daarmee extreem ongunstig. Beleggers lijken zich vooralsnog geen enkele zorgen te maken over een mogelijk oplopende inflatie als gevolg van de toenemende wereldwijde economische groei en centrale banken die zich voorbereiden op het afbouwen van steunmaatregelen.

De bovengemiddelde prestaties van de Capvest fondsen zijn ook deze maand voor een belangrijk deel terug te voeren op onze positionering in opkomende landen. De index voor opkomende landen steeg in augustus met +1,2%. Onze Capvest Masters Wil Landers en Lilian Co behaalden echter resultaten van +3,2% en +5,0%, ruim boven het marktgemiddelde. Verder was het ook een goede maand voor Barry Norris. Hij behaalde +7%  met zijn Argonaut European Absolute Return Fund. Contraire investeringen in de ongeliefde Europese bankensector beginnen eindelijk zijn vruchten af te werpen. Volgens Norris hebben een groot aantal banken de balansen opgeschoond en kunnen ze optimaal profiteren indien de Europese deposito tarieven oplopen.

Ondertussen is de Capvest Masters Barometer in augustus nog iets verder gedaald. Dit komt voor ons niet als een verrassing. September is historisch gezien de maand van het jaar met de laagste kans op een positief rendement. Daarnaast is het ook de maand met het slechtste gemiddelde resultaat over de afgelopen 50 jaar. Binnen het defensieve fonds hebben wij daarom het aandelenbelang iets teruggebracht. Voor het offensieve fonds was dat niet aan de orde gezien de ruime cashpositie van 8%.

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA


Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Mark Vrolings