Rapportage juli 2016: Sterke maand met veel onrust

MDPDS.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: +3,5% (jan-jul: +0,6%)
  • Aandelenbeurs AEX: +3,2% (jan-jul: +1,8%)
  • Obligatiemarkt Europese leningen: +0,9% (jan-jul: +5,8%)
  • Capvest Masters Fund Defensief: +2,1% (jan-jul: -0,7%)
  • Capvest Masters Fund Offensief: +3,2% (jan-jul: +0,8%)

Sterke maand met veel onrust 

Juli was een mooie start van de tweede helft van het jaar. De MSCI wereldindex steeg met +3,5% en de AEX met +3,2%. De rentevergoedingen daalden wederom waardoor de obligatiemarkt toenam met +0,9%. Het Capvest Masters Fund Defensief heeft een voorlopig rendement behaald van +2,1%. Het Capvest Masters Fund Offensief nam toe met +3,2%.

Kijkend naar de sterke financiële resultaten, dan zou je verwachten dat het nieuws in juli positief was. Toch bleek het tegendeel. Aan het begin van de maand was Brexit nog dominant en dit zorgde voor deining op de markten. Vervolgens werd iedereen verrast door de Turkse coupe poging op 15 juli. De repressieve vervolgacties van Erdogan hebben echter een opvallend dictatoriale inslag en zorgen voor een grotere afstand tussen Turkije en het westen. Tot slotte zijn de problemen van herkapitalisatie van Italiaanse banken afgelopen maand sterk toegenomen. Duidelijke oplossingen zijn nog niet voorhanden.

Slechte berichten en stijgende koersen. Dat is een ongebruikelijke, zelfs onlogische combinatie. Toch is het kenmerkend voor huidige marktomstandigheden. Obligatie investeringen worden inmiddels aangegaan op verwachte koerswinsten door nóg verdere rentedalingen tot 0% of lager. Het risico van een gelijkblijvende of stijgende rente lijkt er (vooralsnog) niet toe te doen.

Voor aandelen gelden vergelijkbare, bijzondere ontwikkelingen. Het zijn momenteel niet de bedrijfsresultaten die de belangrijkste basis vormen voor koersbewegingen, maar stabiele winstuitkeringen zijn dit wel. Beleggers zijn door de lage rente op zoek naar nieuwe zekerheden. Dit stuwt de koersen van bedrijven met stabiele winstuitkeringen naar (te) grote hoogten. Meerdere Capvest Masters onderkennen deze uitdagende marktomstandigheden, maar houden vast aan het belang van bedrijfsresultaten als beslissende factor bij aan- en verkopen van posities.

De vraag naar goud is ondertussen aanhoudend hoog gebleven. Het is dan ook begrijpelijk dat het Earth Gold Fund van Capvest Master George Lequime het best presterende fonds was met +15%. Na de indrukwekkende koersstijging van +170% in 2016 is begin augustus 20% van deze positie verkocht voor beide Capvest portefeuilles. Hiermee wordt een klein deel van de winst veilig gesteld. Tegelijkertijd wordt een dominante goudpositie voorkomen.

De cash posities zijn inmiddels opgelopen tot 10% in het defensieve en 4% in het offensieve fonds. Daar voelen we ons comfortabel bij. Augustus en september zijn de afgelopen 25 jaar namelijk de meest onrustige én slechtst presterende maanden van het jaar geweest. Mocht er ook dit jaar een correctie plaatsvinden, dan worden koersdalingen benut om bestaande posities uit te breiden.

Met vriendelijke groet,

Martijn Brans

 

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans