Rapportage januari 2017: Stevige start

2017-01.png

 

  • Aandelenbeurzen wereldwijd: -0,1%
  • Aandelenbeurs AEX: -1,3%
  • Obligatiemarkt Europese leningen: -1,5%
  • Capvest Masters Fund Defensief: +1,0%
  • Capvest Masters Fund Offensief: +1,7%

Stevige start

De Europese aandelenbeurzen daalden licht in januari. In de VS daarentegen was de stemming positiever als reactie op de ‘America first’ gedachte van Trump. De MSCI wereldindex daalde licht met -0,1% en de AEX zelfs -1,3%. Ook de Europese obligatiekoersen verloren -1,5% aan waarde. Het Capvest Masters Fund Defensief heeft een voorlopig rendement behaald van +1,0%. Het Capvest Masters Fund Offensief groeide met +1,7%.

Trump loste de eerste twee weken van zijn presidentschap een aantal van zijn verkiezingsbeloften in met enkele spraakmakende presidentiële decreten. Nationaal en internationaal is hier veel ophef om ontstaan. Vooralsnog zijn tegenacties van het buitenland beperkt gebleven, maar de onzekerheid neemt wel toe. Andere landen zouden ook hun eigenbelangen voorop kunnen gaan zetten. Een toename van protectionisme is ongunstig voor de wereldhandel.

Januari is een zeer gunstige maand geweest voor de positionering van bijna al onze fondsmanagers. Daar waar de aandelen- en obligatiemarkten over het algemeen verliezen leden, behaalden maar liefst 26 van de 30 Capvest Masters positieve maandresultaten. De verbeterde economische groei in Europa was gunstig voor Europa specialisten als Thomas de Saint Seine, Gianmarco Mondani en Barry Norris.

Als tweede waren een groot deel van onze obligatiehandelaren zoals Ariël Bezalel, Shazad Ghaffar en Peter Huber afgelopen maand in staat om tegen de marktbeweging in positieve rendementen te behalen. Zij behaalden rendementen tussen +0,5% en +0,8%. Doordat de inflatieverwachting in een maand steeg van +1,3% naar maar liefst +1,8% liepen de verliezen op de obligatiemarkt op tot -1,5%. Dit soort maanden laten overduidelijk zien dat onze positionering is ingedekt tegen oplopende inflaties en stijgende rentes.

Tenslotte profiteerden de Capvest portefeuilles van hun bovengemiddelde positionering in opkomende landen. De MSCI Emerging Markets steeg in januari met +2,9%. Capvest Masters Lilian Co en Will Landers waren afgelopen maand de sterkste stijgers met rendementen van respectievelijk +8,4% en +6,1%.

Twee weken gelden hebben wij bij het jaarlijkse internationale fondscongres in Mannheim weer zes van onze Capvest Masters uitgebreid gesproken. Deze ontmoetingen bieden altijd een goede gelegenheid om visies en posities uit te vragen. De meest veelzeggende de opmerking maakte Capvest Master Peter Huber tijdens een persoonlijk gesprek: ”Inflatie is het gevaarlijkste wanneer je het niet verwacht. Wij verwachten dat de huidige inflatie van 1,7% in 3 tot 5 jaar zal oplopen tot duidelijk boven de 5%”. Als dat het geval is, zullen we komende jaren gaan zien wie zich heeft voorbereid.

Tijdens de jaarlijkse Capvest Masters Fund Meeting op donderdagavond 23 februari a.s. wordt nogmaals teruggeblikt op 2016, maar vooral stil gestaan bij de uitdagingen die wij voor ons zien. U bent van harte uitgenodigd. Wij treden 2017 tegemoet met een breed gedifferentieerde portefeuille en hebben het volste vertrouwen in de door ons geselecteerde fondsmanagers.

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

 

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans