Rapportage juni 2016: Er is een leven na Brexit

Brexit.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: -1,1% (jan-jun: -2,8%)
  • Aandelenbeurs AEX: -2,7% (jan-jun: -1,3%)
  • Obligatiemarkt Europese leningen: +1,7% (jan-jun: +4,9%)
  • Capvest Masters Fund Defensief: -1,3% (jan-jun: -2,6%)
  • Capvest Masters Fund Offensief: -1,0% (jan-jun: -2,2%)

Er is een leven na Brexit

In juni werden de markten gedomineerd door onrust voorafgaand en ná de Brexit-uitslag. De MSCI wereldindex verloor -1,1% en de AEX -2,7%. De obligatiemarkt schoot daarentegen omhoog met +1,7%. Het Capvest Masters Fund Defensief heeft een rendement behaald van -1,3%. Het Capvest Masters Fund Offensief nam af met -1,0%.

De onrust onder beleggers richtte zich met name op Europa. Amerikaanse aandelen onttrokken zich aan het Brexit-tumult en stegen met +0,4%. Het contrast met Europa was groot. De Euro Stoxx 50 dook met -6,5% aanzienlijk dieper omlaag dan de AEX met -2,7%. Het heersende sentiment is duidelijk gericht op omarming van Amerika en het dumpen van Europa.

De relatieve waarderingsverschillen tussen ‘duur’ Amerika en ‘goedkoop’ Europa zijn al langer onderdeel van onze regionale positionering,  zoals beschreven in onze beleggingsstrategie. Het eerste half jaar van 2016 neemt de spreiding tussen Amerikaanse en Europese waarderingen zelfs extremere, niet eerder waargenomen, vormen aan.

De geschiedenis laat zien dat dit soort situaties niet voor lange tijd houdbaar zijn. Onze voorkeur voor Europese aandelen doet de Capvest portefeuilles nu deels pijn, maar het biedt tegelijk kansen om nóg goedkoper in te kopen.

Met de aankoop van nieuwe Capvest Master en Europa specialist Stephan Hornung is gewacht tot na het Brexit referendum. Vervolgens hebben wij de huidige marktsituatie aangegrepen om de resterende posities van Edouard Carmignac te verkopen en onze Europese belangen verder uit te breiden. Nadere toelichting op deze transactie kunt u lezen in het betreffende nieuwsbericht.

Veel beleggers zijn bang dat Brexit de kapitaalmarkten fundamenteel kan gaan veranderen. Nagenoeg alle Capvest Masters zijn echter van mening dat dit niet zal gebeuren. Er is een leven na Brexit. Veel belangrijker voor de lange termijn belegger is de monetaire politiek van de wereldwijde centrale bankiers en het daarmee gepaard gaande verlies van vertrouwen in het monetaire systeem. In vergelijking hiermee is Brexit ‘peanuts’.

Het is alom bekend dat het beleid van de ECB is gericht op het aanwakkeren van inflatie. Tot dusver is dat niet gelukt. Op de financiële markten worden obligatiekoersen ondertussen opgestuwd tot ongekende niveaus. De rente benaderd het nulpunt of is al negatief. Er is dus kennelijk geen risico?!

De ECB zal echter niet rusten voordat er inflatie is. Een uitspraak van Peter Praet, hoofdeconoom van de ECB spreekt boekdelen: ‘Als je maar geld genoeg bijdrukt, krijg je altijd inflatie. Altijd’. Natuurlijk is het zonde dat wij de koersstijgingen vanuit de obligatiemarkt missen. Maar als de inflatie opkomt, zijn obligatiebeleggingen razend snel een zware last. Voor ons een reëel risico waar wij het fondskapitaal niet aan blootstellen. 

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

 

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans