Nieuwe Capvest Master Peter Paul de Vries

pp.png

In april verwelkomen wij nieuwe Capvest Master Peter Paul de Vries. Zijn investeringsfonds Value8 wordt ingezet binnen het offensief belegd vermogen van de Capvest Masters Funds. Voor beide Capvest Masters Funds wordt het fonds van De Vries als extra beleggingsstrategie toegevoegd aan de fondsportefeuilles.

De eerste Nederlandse fondsmanager binnen de Capvest Masters Funds verschilt op een aantal vlakken van de overige fondsmanagers en hun beleggingsfondsen. De Vries combineert de rol van investeerder met actief bedrijfsmanagement. Hij investeert in niet-beursgenoteerde bedrijven terwijl de overige Capvest Masters hoofdzakelijk investeren in beursgenoteerde bedrijven. De Vries probeert waar mogelijk een bedrijf naar de beurs te brengen. Zo hebben in 2015 R&S Retail Group en IEX Group een beursnotering in Amsterdam gekregen.

pp2.png

Overeenkomst en verschil met private equity

Het Value8 fonds van De Vries vertoont grote overeenkomsten met private equity fondsen. Er worden participaties gekocht van bedrijven bij voorkeur op basis van een meerderheidsbelang. Vervolgens wordt er actief meegedacht om de bedrijvigheid verder uit te bouwen. Optimalisering van de bedrijfsvoering is vaak een speerpunt. De Vries en zijn team richten zich veelal op versterking van het management, versterking door gerichte acquisities of extra investeringen in technologie of productiemiddelen.

Het Value8 fonds verschilt echter op een belangrijk punt van gebruikelijke private equity structuren. Daar waar de laatsten de aankopen vaak financieren met veel geleend kapitaal, is Value8 grotendeels met eigen vermogen gefinancierd. Hierdoor is de inversteringshorizon van Value8 langer. De Vries wordt niet nerveus na drie tot vijf jaar door druk van externe schuldeisers. Er hoeft geen exit te worden geforceerd omwille van financieringsconstructies.

Vergroting belang Europese aandelen

Met de komst van De Vries worden de belangen in Europese bedrijven binnen de Capvest Masters Funds verder verhoogd. Onze verwachting is dat Europa namelijk niet afstevent op een recessie. We kunnen nu de vruchten plukken van de gunstige bedrijfswaarderingen. Redenen voor ons optimisme is dat de ECB het ongekende economische stimuleringspakket eerder uitbreid dan afbouwt. Het klinkt mogelijk vreemd maar de Nederlandse consument profiteert daar bovengemiddeld van zoals in het FD artikel helder wordt beschreven. De miljardenimpuls in de Nederlandse economie speelt de Nederlandse small cap bedrijven van De Vries ons inziens in de kaart.

Deze ontwikkelingen zorgen voor een goed aankoopmoment voor een investering in het Value8 fonds van De Vries. De actuele waardering van het fonds levert een aantrekkelijke rendements/risico verhouding op. Daarnaast zorgen de unieke karaktereigenschappen van het Value8 fonds voor een positieve bijdrage aan de spreiding van de Capvest Masters Funds. Voor een nadere kennismaking met Peter Paul de Vries en zijn strategie verwijzen we u naar zijn persoonlijke webpagina.

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

 

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiƫle doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans