Rapportage november 2016: Het ‘Trump "effect

2016-11.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: +4,6% (jan-nov: +5,4%)
  • Aandelenbeurs AEX: +1,0% (jan-nov: +3,5%)
  • Obligatiemarkt Europese leningen: -1,4% (jan-nov: +2,8%)
  • Capvest Masters Fund Defensief: -0,7% (jan-nov: -1,1%)
  • Capvest Masters Fund Offensief: -0,7% (jan-nov: +0,6%)

Het ‘Trump effect’

Trump heeft de markten in november op zijn kop gezet. De MSCI wereldindex en de AEX stegen met respectievelijk +4,6% en +1,0%. De rentes liepen op en de Europese obligatiekoersen lieten daardoor een verlies zien van -1,4%. Het Capvest Masters Fund Defensief heeft een voorlopig rendement behaald van -0,7%. Het Capvest Masters Fund Offensief verloor eveneens -0,7%.

Trump’s zege heeft slechts een paar uur voor een koersdip gezorgd, maar al snel liepen de aandelenkoersen flink op. De toonzetting van Trump met ‘America First’ heeft een nieuwe Amerikaanse aandelenrally enversterking van de dollar op gang gebracht. Het verschil tussen Amerika en de rest van de wereld was extreem. Amerikaanse beurzen stegen op eurobasis met maar liefst +7,2%. Europese aandelen verloren daarentegen -0,1% aan waarde en opkomende landen stonden nog sterker onder druk met een verlies van -1,5%.

De resultaten van de Capvest fondsen laten zien dat het positieve ‘Trump effect’ aan ons voorbij is gegaan. Dat is voornamelijk verklaarbaar vanuit onze afwijkende positionering;  minimale investeringen in Amerikaanse bedrijven en de overweging in bedrijven uit Europa en opkomende landen.  Zoals bekend, lopen de Amerikaanse waarderingen al langer op en het ‘Trump effect’ versterkt dit. Voor ons zaak om de lijnen met de Capvest Masters juist nu extra kort te houden.

Alle Capvest Masters hebben zich uitgesproken over de effecten van Trump op de markten. Daarnaast hebben wij afgelopen maand Capvest Masters Graham Clapp, Winfried Walter en Gianmarco Mondani persoonlijk gesproken over hun visie op Amerika en de consequenties voor hun investeringen. Kort gezegd, kan het effect van Trump op korte termijn aanzienlijk zijn, maar op de langere termijn blijven onderliggende ontwikkelingen in bedrijven het belangrijkste argument om de focus niet te verleggen.

Europese aandelenspecialist Graham Clapp constateert niet als enige Capvest Master dat de Europese bedrijfsontwikkelingen een stuk positiever zijn dan de beursontwikkeling doet vermoeden. De operationele cijfers van meerdere Europese multinationals  laten over een breed front zien dat de economische activiteiten in Europa zich goed en stabiel herstellen. De laatste kwartaalcijfers van bedrijven zoals Cap Gemini, Kuehne & Nagel, BMW en Fiat Chrysler laten daarnaast zien dat hun activiteiten in Amerika afzwakken. Het sterkt ons interughoudendheid richting de overgewaardeerde Amerikaanse beurs.

De zwakke Europese beurskoersen van november zijn benut om de posities van Europese aandelenmanager Barry Norris verder uit te breiden.  Deze transactie heeft geen invloed op de verhouding tussen offensief en defensief belegd vermogen in beide Capvest fondsen.

Vooralsnog geven de beurzen Trump het voordeel van de twijfel. Echter zoals de Engelsen zeggen “The proof of the pudding is in the eating”. De tijd zal het uitwijzen.

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

 

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans