Rapportage oktober 2016: Hoofd koel houden

2016-10.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: +0,5% (jan-okt: +0,8%)
  • Aandelenbeurs AEX: +0,1% (jan-okt: +2,4%)
  • Obligatiemarkt Europese leningen: -1,6% (jan-okt: +4,2%)
  • Capvest Masters Fund Defensief: +0,9% (jan-okt: +0,0%)
  • Capvest Masters Fund Offensief: +1,2% (jan-okt: +1,9%)

Hoofd koel houden

Oktober was een interessante maand voor wat betreft oplopende inflatieverwachtingen en obligatiebeleggingen. De MSCI wereldindex en de AEX stegen licht met +0,5% en +0,1%. De Europese obligatiemarkt liet een aanzienlijk verlies zien van -1,6%. Het Capvest Masters Fund Defensief heeft een voorlopig rendement behaald van +0,9%. Het Capvest Masters Fund Offensief nam toe met +1,2%.

Bij het schrijven van dit maandbericht domineert de verrassende overwinning van Trump alle media én onze mooie maandresultaten van oktober. Trump is vanuit vele opzichten uniek en onberekenbaar. Heel begrijpelijk dat zijn overwinning onzekerheid onder beleggers met zich meebrengt. Deze gebeurtenis zal de beurzen zeker op korte termijn in zijn greep houden. Mogelijk verrassend, maar geen van de Capvest Masters heeft een uitgesproken positie ingenomen ten aanzien van een verkiezingsuitslag. Kapitaalbeheer mag ook niet gericht zijn op een uitkomst van een moeilijk voorspelbare gebeurtenis. Dat zou roulette spelen zijn.

Zoals bekend, zijn onze Capvest Masters defensief gepositioneerd ten aanzien van Amerika. Belangrijkste argument is niet de presidentsverkiezing, maar de algehele overwaardering van Amerikaanse aandelen. Capvest Masters Christoph Bruns, Peter Huber, Winfried Walter en Norbert Keimling laten geen moment onbenut om dit te onderbouwen.

Nu weer terug naar oktober. De licht offensieve investeringshouding van de Capvest Masters is vrijwel gelijk gebleven, zoals blijkt uit de Capvest Masters Barometer. Belangrijkste reden is dat er nog steeds geen structurele veranderingen hebben plaatsgevonden in het krachtenveld van de centrale bankiers én de financiële markten.

De economische cijfers waren in oktober wél boven verwachting. Dit zorgde ervoor dat inflatieverwachtingen overal toenamen, zelfs in Europa. Defensief ingerichte portefeuilles, bestaande uit voornamelijk obligaties, zijn het meest kwetsbaar in deze situatie. Oktober kan dan ook gezien worden als een testcase om te beoordelen of portefeuilles gevoelig zijn voor oplopende inflaties. Europese obligatiebeleggingen leden namelijk een verlies van -1,6% en trokken daarmee de meeste defensieve portefeuilles in het rood.

Het Capvest Masters Fund Defensief liet daarentegen een stijging zien van +0,9%. Belangrijke bijdrage aan dit resultaat kwam vanuit het defensief belegd vermogen. Obligatie- en valutaspecialisten zoals Paul McNamara, Adrian Owens, Cornel Bruhin, Peter Pühringer en Loïc Cadiou behaalden rendementen van ruim +3%.

De afwijkende fondsprestaties van deze maand laten zien dat de oplopende inflatieverwachtingen een minimale negatieve impact hebben op onze fondsprestaties. De positionering is voorbereid op een van de grootste risico’s van de huidige markt: de inzet van de ECB om de inflatie te laten oplopen. Wij laten ons niet verrassen!

Nu de wereld over elkaar heen valt met wilde prognoses voor Amerika is het zaak het hoofd koel te houden. De onrust in de markt is begrijpelijk vanuit emotie, maar is niet fundamenteel.

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Martijn Brans