Rapportage november 2015: divervente monetaire politiek

DraghiYellen.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: +3,9% (jan-nov: +9,3%)
  • Aandelenbeurs AEX: +1,6% (jan-nov: +8,9%)
  • Obligatiemarkt Europese leningen: +0,5% (jan-nov: +1,9%)
  • Capvest Masters Fund Defensief: +1,0% (jan-nov: +3,6%)
  • Capvest Masters Fund Offensief: +2,0% (jan-nov: +6,0%)

 

Divergente monetaire politiek

De financiële markten zetten hun opleving in november voort. De MSCI wereldindex nam toe met +3,9%. De AEX steeg met +1,6%. De Europese leningenmarkt steeg eveneens licht met +0,5%. Het Capvest Masters Fund Defensief heeft een voorlopig rendement behaald van +1,0%. Het Capvest Masters Fund Offensief nam met +1,9% toe.

Ook deze maand werden marktreacties sterk bepaald door verwachte ingrepen van centrale bankiers. Janet Yellen staat op het punt de Amerikaanse rentes te verhogen, nog dit jaar of begin 2016. Daarentegen blijft Mario Draghi de rente structureel verlagen om de economie te ondersteunen. Belangrijkste reden is het verschil in werkloosheid. Voor Amerika is deze gedaald tot 5,0%. Europa moet met 10,7% werkloosheid nog sterk leunen op de steun van de ECB.

Het is de eerste keer sinds begin jaren ’80 dat de monetaire politiek van ECB en FED uiteen (gaan) lopen. Deze discrepantie zorgde er afgelopen maand nog voor dat de euro 4% daalde ten opzichte van de dollar. Dankzij deze valutaontwikkelingen kon de Amerikaanse aandelenmarkt toenemen met 5% (gemeten in euro’s). Europa kon het tempo wederom niet bijhouden. Voor de middellange termijn verwachten wij echter dat de Europese aandelenmarkt in toenemende mate gaat profiteren van de steun vanuit de ECB.

De Capvest Masters Barometer, die de risicobereidheid van onze fondsmanagers aangeeft, is in november iets opgelopen. Dit komt met name doordat Peter Huber en Lilian Co een deel van hun cashposities zijn gaan herinvesteren. De verhouding tussen defensief en offensief belegd vermogen is niet aangepast. Er hebben wel een aantal transacties plaatsgevonden binnen de fondsportefeuilles.

Als eerste hebben wij afscheid genomen van Capvest Master Rafael Robelin. Aanleiding tot verkoop was meerledig. Naast extreme toename van de fondsomvang waren tegenvallende resultaten en een veranderde handelswijze de belangrijkste verkoopargumenten. Voor een uitgebreide toelichting verwijzen wij u naar het betreffende verkoopbericht.

Daarnaast is er in november afscheid genomen van Angus Tulloch. Begin van de maand heeft hij aangekondigd te stoppen als fondsmanager. Zoals bekend, is het vertrek van een fondsmanager voor ons vrijwel altijd reden tot verkoop van fondsposities. In het verkoopbericht wordt verder ingegaan op deze transactie.

Het vrijgekomen fondskapitaal van beide Capvest fondsen is direct herbelegd. Deze maand verwelkomen wij Barry Norris als nieuwe Capvest Master voor zowel Capvest Masters Fund Defensief als Capvest Masters Fund Offensief. Norris heeft als specialist op het gebied van Europese aandelen zijn sporen ruimschoots verdiend. Norris is de vijfde Capvest Master met een defensieve ‘absolute return’ strategie. Zijn posities zijn gebaseerd op sterke overtuigingen aangaande winstontwikkelingen van bedrijven. De toegevoegde waarde van Norris ten opzichte van de andere Capvest Masters kunt u lezen in het betreffende nieuwsbericht.

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

 

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Mark Vrolings