Rapportage augustus 2015: In de greep van China

2015-10.png
  • Aandelenbeurzen wereldwijd: -8,1% (jan-aug: +3,9%)
  • Aandelenbeurs AEX: -10,1% (jan-aug: +4,8%)
  • Obligatiemarkt Europese leningen: -0,8% (jan-aug: -0,3%)
  • Capvest Masters Fund Defensief: -1,8% (jan-aug: +2,0%)
  • Capvest Masters Fund Offensief: -4,4% (jan-aug: +2,1%)

 

In de greep van China

Augustus was een extreem onrustige beursmaand. De MSCI wereldindex dook fors in het rood en herstelde tot -8,1%. De AEX vertoonde een zelfde beeld en stond 31 augustus nog op -10,1%. De Europese leningenmarkt daalde eveneens met -0,8%. Het Capvest Masters Fund Defensief heeft een voorlopig rendement behaald van -1,8%. Het Capvest Masters Fund Offensief verloor -4,4%.

De onrust rond Griekenland is nauwelijks uitgewoed of de beurzen zijn in de greep van onzekerheden rondom China. De devaluatie van de Chinese valuta renminbi door de centrale autoriteiten werd door de markten opgepakt als hét signaal van verdere groeivertraging in en mogelijk ook buiten China. Het effect was dat aandelen wereldwijd sterk onder druk kwamen te staan en aandelen opkomende landen in het bijzonder.

De Capvest portefeuilles hebben zich relatief goed staande weten te houden. De sterkste verliezen werden gelden door opkomende landen specialisten zoals Lillian Co, Martin Lau, Wil Landers en Kristoffer Stensrud. De verliezen werden aanzienlijk beperkt door de goede prestaties van marktneutrale strategieën van onder andere Gianmarco Mondani, Graham Clapp en Shazad Ghaffar.

De reactie van de markten lijkt overdreven. Uit marktcommentaren van Capvest Masters komt naar voren dat er afgelopen maand geen daadwerkelijk ‘nieuw’ nieuws was. De groeiafname in China is voor niemand een verrassing. Daarnaast wordt de devaluatie van de renminbi met 4% als relatief beperkt gezien. De managers beschouwen de Chinese afwaardering eerder als een nieuwe stap naar een vrij verhandelbare valuta. En niet als de start van een handelsoorlog op basis van valuta afwaardering.

Benieuwd naar een uitgebreidere toelichting? Vrijdagochtend 25 september a.s. organiseren wij de bijeenkomst: ‘Is China de nieuwe crisis?’ in het Valkhof Museum te Nijmegen. Dan wordt specifiek ingegaan op de actuele onrust rond China, risicobeheer en de vooruitzichten. Voor meer informatie kunt u hier klikken.

Naast marktcommentaren volgen wij de risicobereidheid van verschillende Capvest Masters op continue basis. De afgelopen maand zien wij aan de Capvest Masters Barometer dat de risicobereidheid van onze Capvest Masters slechts marginaal is afgenomen. De marktonrust heeft hen niet aangezet tot het verkopen van posities. Sterker nog, uit de commentaren komt eerder naar voren dat zij de huidige correctie beschouwen als kans om posities in bedrijven te versterken.

Deze maand heeft wel een transactie plaats gevonden in het defensief belegd vermogen binnen beide Capvest fondsen. Er is afscheid genomen van Jim Leaviss met zijn M&G Global Macro Bond Fund. Kort gezegd, waren tegenvallende prestaties en beperkte rendementsverwachtingen voor de toekomst de redenen tot verkoop. Voor een verdere toelichting verwijzen wij u naar het betreffende nieuwsbericht.

Met vriendelijke groet,

M.W. Brans RBA

 

Inschrijving in het fonds is niet mogelijk via deze website en geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging van de beheerder. Deelname is voorbehouden aan een beperkte groep beleggers van maximaal 150 participanten.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Mark Vrolings