Graham Clapp

Graham.png

Graham Clapp (1960) heeft naam en faam gemaakt als fondsmanager van het grootste Europese aandelenfonds, het Fidelity European Growth Fund. Na ruim 22 jaar gewerkt te hebben voor Fidelity en daar de absolute top te hebben bereikt, besloot Clapp in 2007 zijn eigen fondsorganisatie Pensato Capital op te richten. Met de prestaties van het Pensato Europa Fund bevestigt Clapp zijn uitzonderlijke staat van dienst als Europese aandelenspecialist.


Achtergrondinformatie

Graham Clapp had vóór oprichting van Pensato Capital (2007) al geruime tijd voor Fidelity Investments gewerkt, waarvan 18 jaar als fondsmanager. Clapp dankt zijn investeringssuccessen aan de vele jaren van bedrijfsanalyse in combinatie met persoonlijke gesprekken met stakeholders (belanghebbenden) van middelgrote Europese beursgenoteerde bedrijven. De ruim 10.000 gevoerde gesprekken tijdens zijn loopbaan bij Fidelity zijn voor de investeringsbeslissingen van Clapp van onschatbare waarde, omdat hij de bedrijven ook altijd van binnenuit wil verkennen. Bij Pensato is Clapp trouw gebleven aan deze werkwijze en hij heeft in de eerste vijf jaar sinds oprichting alweer 2.000 gesprekken gevoerd. Clapp is een van de weinige Capvest Masters zonder afgeronde universitaire opleiding. Hij is is 1983 gestopt met zijn studie aan de University of Cambridge om als grondstoffenhandelaar direct op de beurs te gaan handelen. In 1984 is hij in dienst getreden bij Fidelity en is daar binnen vier jaar opgeklommen tot portfoliomanager.  

Aanvang investering

Het fonds van Graham Clapp maakt onderdeel uit van de Capvest portefeuilles sinds:
Juli 2013.

Vestigingsplaats

Londen, Engeland

Fonds en performance

Pensato Europa Absolute Return is een defensief beleggingsfonds dat belegt in liquide middelgrote Europese aandelen. Het doel van Graham Clapp is het behalen van een hoog, voor risico gecorrigeerd, rendement waarbij kapitaalbehoud centraal staat. Fondsresultaten zijn minimaal afhankelijk van de aandelenmarkt door de gevoerde strategie van een beperkte aandelenblootstelling. Clapp werkt met een investeringsteam van acht personen waarvan zes voormalig Fidelity medewerkers. De analyse werkzaamheden focussen zich voornamelijk op individuele bedrijven. Het investeringsteam voert ongeveer 900 bedrijfsbezoeken per jaar uit. Investeringsbeslissingen worden genomen op basis van vergelijking tussen eigen winstverwachtingen ten opzichte van de consensus van de markt. Om risico’s verder te beperken wordt er niet geïnvesteerd in bankaandelen en worden investeringen in Zuid Europese aandelen geminimaliseerd. Het Pensato Europa Absolute Return Fund is oktober 2010 opgericht en volgt dezelfde strategie als het Pensato Europa Fund. 

Toezicht en juridische structuur

  • Fondsorganisatie: Pensato Capital Funds plc, Dublin, Ireland
  • Fondsbeheerder: Pensato Capital LLP, London, UK (registration nr. regulator 478013)
  • Toezichthouder fondsbeheerder: Financial Conduct Authority (English FCA)
  • Fondsstructuur: OEIC (UCITS structure) domiciled in Dublin, Ireland. Authorised by the Central Bank of Ireland
  • Controlerend accountant: Ernst & Young, Dublin, Ireland (registration nr. regulator C13218)
  • Bewaarbedrijf: BNY Mellon Trust Company (Ireland) Limited, Dublin, Ireland (registration nr. regulator C21750)
In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. Toekomstige resultaten zullen, onder andere, afhangen van marktontwikkelingen, de competenties van de fondsbeheerder, het risicoprofiel van het fonds aankoopkosten en beheervergoeding. Het resultaat kan negatief worden als gevolg van negatieve prijsontwikkelingen. Capvest geeft geen advies aan particuliere beleggers. Wij raden u altijd aan contact op te nemen met uw financieel adviseur voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Een financieel adviseur kan uw persoonlijke omstandigheden in aanmerking nemen wanneer u uw financiële doelstellingen bespreekt en hoe deze het best kunnen worden bereikt.
Mark Vrolings